PPDGJ: Contoh Soal USBN SMA Bahasa Inggris Kelas XII Beserta Kunci Jawaban

Read the following text to answer the questions no 11 to 12!

Attention

This announcement is for all students of SMA Negeri 15 Semarang.
To celebrate upcoming National Education Day, some appealing events will be held by the Student Board Organization. There will be English Debate Competition, English drama, and English speech
contest. In addition, three native speakers from the United States will be the judges. These events are held in the hope that the students' English proficiency will develop further.

The events are going to be held on May 2nd, starting with the English Speech Contest and the English Debate Competition at 08.30, while the English Drama will begin at 10.00. All of the participants should be ready at 07.30 a.m. Participations is a must for every class in this school. For further information, please contact Nahlia from XI-F Science class

11.    When is the event going to be held?
A.       on April 30th
B.       on May 2nd
C.       on  May 12th
D.       on May 20th
E.        on May 22nd

12.    To whom is this announcement addressed?
A.       All students of  1st grade of SMA Negeri 15 Semarang
B.       Only  member of English club at  SMA Negeri 15 Semarang
C.       Most of  3rd grade students of SMA Negeri 15 Semarang
D.       Most member of student’s organization.
E.        All students of SMA Negeri 15 Semarang


Read the following text to answer the questions no 13 to 16!

       Thousands of years ago, a married couple named Angngalo and Angrgarab lived in the Philiphines. One day, they went to the beach to pick up some shellfish. They were very surprised when they discovered, yellow colored pearl in the shellfish. Then, Angngalo said that he could find more pearls than she could. As a result, they fought and yelled to each other.
They ran along the shore, competing to gather as many shellfish as they could and soon there was a pile of shellfish. They opened up all of it, hoping they would find other pearls.

 “I've found more pearls than you" shouted Angngalo to Angngarab.
“No, you have not!" yelled Angngarab. In fact, my pearls are bigger than yours!" she yelled.
       As they continued to fight, they started to throw at each other the shells and pearls they had gathered. It reached the point where they rolled on the beach and stamped their feet.

       Suddenly, loud voices of “Boom” and “Crack!” can be heard. They looked around and notice that the mountains and hills started to crack in two, and the land has been flooded by the water from rivers and lakes. Ignoring what was happening, the couple continued to fight. Unexpectedly, a great storm with thunder and lightning approached the land, causing it to break into several pieces. It made the land of Luzon in the north, the Visayan Islands in the middle, while the Mindanao land in the south. It created what we know now as the more than seven thousand islands in the Philippines.

13.    Angngalo and Angngarab were fighting because ....
A.       They hated each other.
B.       They wanted to challenge each other.
C.       They wanted to show their strength.
D.       There was a great storm, with thunder and lighting.
E.        They were envious and wanted to defeat each other.

14.    “… other the shells and pearls they had gathered.” (paragraph 3)
The underlined word can be replaced by ....
A.       Collected
B.       Distributed
C.       Shared
D.       Given
E.        Provided

15.    What is the purpose of the writer by writing the story above?
A.       To entertain the readers of the story
B.       To persuade the reader to read the story 
C.       To describe the yellow pearl 
D.       To explain about Philippines
E.        To discuss the difference between Angngalo and Angngarab

16.    Why were Angngalo and Angngarab very surprised in the beginning of the story?
A.       Because they met a big shark
B.       Because they discovered pearls
C.       Because they found a big diamond.
D.       Because they fought
E.        Because they went to Viyasan Island


Read the following text to answer the questions no 17 to 18!

       Dizzy, tired and fed up. It has been three years I’m hiding my sickness. Now I’m beat, but I still need to go to school and try to take the lessons. My best friend asked me, “I’m okay, only tired”.
       I didn’t go home. I attended an extra-curricular activity. When I gathered with my friends, my chest was hurting, “Oh my God, Why do I need to feel this suffering every day? I just want to hang out together with my friends, my family, everybody … I don’t want my best friends know this”.
       Talking of the devil, my best friend was waiting for me by the front gate. I then went home with him, but then suddenly my body was trembling, my head was spinning, and blood to sorting out from my nose. I fainted unconsciously, and was brought to hospital by my best friend.
       Before informing my parents, I asked the doctor and he said. “You are suffering a heart cancer. Your heart is continuously getting weaker, and I’m afraid you can’t hold much longer. We must conduct a surgery as soon as possible.”
       I took my cell phone and called my parents. Then soon arrived at the hospital; arriving in the state of shock and pity on my condition, with all the life sustaining equipment stuck on my body.
       One week has passed, and I’ve been unconscious for I went into a coma. Every day, my friends watched over me. They even brought me some food, “We made that for you.” they said.
       Then finally my parents agreed to conduct the surgery. They hoped for the best because they knew that God is still kind to me.

17.    What is the purpose of the text?
A.       To tell the readers about an extra-curricular activity.
B.       To inform the readers about suffering a heart cancer.
C.       To persuade the readers in order to hold a heart surgery.
D.       To inform the readers about saving patients with a heart cancer.
E.        To tell the readers about the writer’s experience with his sickness.

18.    From the text we know that the writer ….
A.       had just had a heart surgery
B.       waited for his friends in the hospital
C.       fainted unconsciously in the hospital
D.       told his parents to stay in the hospital
E.        has just known that he had serious illness

Read the following text to answer the questions no 19 to 23!

A survey has found about 13 percent of first-time smokers in the country are junior high school students. It also revealed 89 percent of young female employees were smokers. The survey was conducted in five major cities across the country, including Surakarta in Central Java.
Muhammad Syahril Mansyur, the Surakarta Health Agency's respiratory illness division, said that the finding of the survey showed an alarming growth rate of Indonesian smokers. "This situation is a cause for concern," he said. "It appears the country's younger generation is uneducated about the health risks of smoking."
The Indonesian anti-tobacco campaign has reportedly been deemed as ineffective as the         government refuses to sign the international convention on tobacco control. It said that cigarette                 producers contributed to a large amount to state revenue and gave jobs to thousands of workers.

19.    Why did the young smokers grow?
A.       They did not go to school
B.       They are uneducated about the health risks of smoking.
C.       It is a serious concern
D.       The survey revealed only for young smokers and workers
E.        The survey showed only the growth rate of Indonesian smokers

20.    It also revealed 89 percent of young female employees were smokers”.
 What does the underline word refer to?
A.       The country
B.       The survey
C.       The smoker
D.       The percentage
E.        The Illness Division

21.    What is the main idea of paragraph 2?
A.       Muhammad Syahril Mansyur is  the Health Agency's respiratory illness division
B.       The smokers’ growth is not a concern
C.       The smokers’ growth rate is in critical situation
D.       The smokers’ should know the risk of smoking
E.        Uneducated generations should know the risk of smoking

22.    “It said that cigarette producers contributed to a large amount to state revenue and gave jobs to thousands of workers.” (Paragraph 1)
            What is the underlined word closest meaning?
A.       Inefficient
B.       inaccurate
C.       Income
D.       in addition
E.        enormous

23.    Based on the text above, who were the survey conducted to?
A.       High school students
B.       Javanese
C.       Workers
D.       Students and workers
E.        Male and Female

Read the following text to answer the questions no 24 to 27!

         Nobody likes paying taxes. Event those who know that taxation is necessary and reluctant to pay taxes. It is not pleasant to see part of your monthly income taken away from your income tax. Ignorant people think this is injustice and make grievance of it.
       Every country has a government. The primary duties of a government are to protect the life and property of the citizens, to maintain law and order, and settle dispute between citizens in a just and orderly way through the law-courts, to defend the country from foreign foes and to maintain and direct education, provide hospitals for the sick and attend to sanitation. All these great to be kept up and have to be paid.
       Furthermore, schools and teachers have to be provided and supported, health experts and sanitary engineers have to be employed. Now where is all from? Tax is needed for the benefits of the public. It is the people as a whole rich and poor that benefit by security of the life and property, by the sound roads, by public hospital, public school and good sanitation.
       Therefore, it is necessary for people to pay taxes. The money will be back to them in the form of public service and facility.

24.    The topic of the text is about ….
A.       the description of taxes
B.       the way people pay taxes
C.       the necessity of paying taxes
D.       the objection of paying taxes
E.        the facilities to pay taxes
      
25.    Based on the text we know that …
A.       defending country from foes is not the job of the government
B.       it is pleasant to give your money income to pay taxes
C.       government has a simple duty to handle its people
D.       ignorant people think it is necessary to pay taxes
E.        some people think paying taxes is injustice

26.    What is the main idea of paragraph three?
A.       Tax is needed for the public’s benefit.
B.       Government should maintain good roads.
C.       Good sanitation is necessary for the public.
D.       Both rich and poor people have to pay taxes
E.        Government should provide good school and sanitary facilities.


27.    The underlined word in sentence, “...to maintain law and order, and settle dispute between citizens..” (paragraph 2) has the same meaning as...
A.       violate
B.       introduce
C.       preserve
D.       reform
E.        revise

Read the following text to answer the questions no 28 and 29.

Acid rain is rain that is highly acidic because of sulphur oxides, nitrogen oxides, and other air pollutants dissolved in it. Normal rain is slightly acidic, with a pH of 6. Acid rain may have a pH value as low as 2.8.
Acid rain can severely damage both plant and animal life. Certain lakes, for example, have lost all fish and plant life because of acid rain.
Acid rain comes from sulphur in coal and oil. When they burn, they make sulphur dioxide (SO2). Most sulphur leaves factory chimneys as the gaseous sulphur dioxide (SO2) and most nitrogen is also emitted as one of the nitrogen oxides (NO or NO2), both of which are gases. The gases may be dry deposited–absorbed directly by the land, by lakes or by the surface vegetation. If they are in the atmosphere for any time, the gases will oxidize (gain an oxygen atom) and go into solution as acids. Sulphuric acid (H2 SO4) and the nitrogen oxides will become nitric acid (HNO3). The acids usually dissolve in cloud droplets and may travel great distances before being precipitated as acid rain. Catalysts such as hydrogen peroxide, ozone and ammonium help promote the formation of acids in clouds. More ammonium (NH4) can be formed when some of the acids are partially neutralized by airborne ammonia (NH3). Acidication increases with the number of active hydrogen (H+) ions dissolved in acid. Hydrocarbons emitted by for example, car exhausts will react in sunlight with nitrogen oxides to produce ozone. Although it is invaluable in the atmosphere, low level ozone causes respiratory problems and also hastens the formation of acid rain. When acid rain falls on the ground it dissolves and liberates heavy metals and aluminium (Al). When it is washed into lakes, aluminium irritates the outer surfaces of many fish. As acid rain falls or drains into the lake the pH of the lake falls. Forests suffer the effect of acid rain through damage to leaves, through the loss of vital nutrients, and through the increased amounts of toxic metals liberated by acid, which damage roots and soil microorganisms.

28.    The sulphur oxides and nitrogen oxides will... in the air.
A.       be absorbed directly by the vegetation
B.       dissolved in the lake water and land
C.       emit another sulphur gas
D.       radiate an oxygen atom
E.        gain an oxygen atom

29.    The third paragraph tells about ….
A.       acid rain damages environment
B.       how acid rain endangers life
C.       how acid rain occurs
D.       the cause of acid rain
E.        the acid rain cause

Read the following text to answer the questions no 30 to 33!


Spiders are predatory invertebrate animals. They are not classified in the class of insects. A spider has eight legs while an insect never has more than six legs.
Spiders have a body with two main divisions, four pairs of walking legs and two other pairs of abdominal spinnerets for spinning threads of silk. This silk can be used to aid climbing, build egg sacs and catch prey.
                                             Spiders kill so many insects, but they never do the least harm to man’s belongings. Spiders are busy for at least half of the year killing insects. It is impossible to find out insects trying to kill, since they are hungry creatures, which cannot be contented with only three meals a day.

30.    The text tells us about .…
A.       many kinds of insects killed by the spider
B.       the factual information about spider
C.       the two main divisions of spider
D.       the classification of spiders
E.        the hungry creatures

31.    Why can’t spiders be classified in the class of insects? Because ...
A.       their bodies have two main divisions.
B.       they eat more than three meals a day.
C.       they have more than six legs.
D.       they have walking legs.
E.        kill many insects.
      
32.    What is the use of threads of silk in spiders? It is used for ….
A.       classifying the insects
B.       spinning and dividing preys
C.       walking and hiding their preys
D.       dividing insects into two parts
E.        climbing, building egg sacs and catching prey
      
33.    “They never do the least harm to man’s belonging”
The underlined word is closest in meaning to ….
A.       command
B.       damage
C.       relation
D.       pleasure
E.        intervention

Read the following text to answer the questions no 3to 36!

Cheese Omelet

Ingredients:
·           2 eggs
·           50 grams of cheese
·           ¼ cup of milk
·           3 tablespoons of cooking oil
·           A pinch of salt
·           Some pepper.
Steps:
Crack the eggs into a bowl. Then, whisk the eggs with a fork until smooth. Add some milk and whisk well. After that, add some milk. Whisk well. Grate the cheese into the bowl and stir. Then, heat the oil in a frying pan. Pour the mixture into the frying pan. Turn the mixture (i.e. the omelet) with a spatula when it browns. Cook both sides. After the omelet is cooked, place it on a plate and season it with salt and pepper. The cheese omelet is ready to be served.

34.    What is the purpose of the text above?
A.       To tell the reader how to do something.
B.       To entertaint the reader about the story.
C.       To inform the reader about the events
D.       To  describe about the thing
E.        To explain the reason of doing  something

35.    After whisking the egg with a fork, don’t forget to ….
A.       Mix until it is smooth
B.       Add some milk and whisk well
C.       Grate the cheese into the bowl
D.       Put a cracked egg into a bowl
E.        Put a cracked egg into a prying fan

36.    What equipment is used to turn the mixture of cheese omelet?
A.       Fork
B.       Spatula
C.       Spoon
D.       Stick
E.        Rice ladle

Read the following text to answer the questions no 37 to 40

Vegetarians, about 3.2% of the US population, do not eat meat. The US Department of Agriculture does not only include meat as part of a balanced diet, but it also states that a vegetarian diet can meet “the recommended dietary allowances for nutrients”
Many proponents of vegetarianism say that eating meat harms health, wastes resources, causes deforestation and creates pollution. They often argue that killing animals for food is cruel and unethical since non-animal food sources are plentiful.
Humans evolved to be primarily vegetarians. Humans do not have the large mouth or long, pointed teeth of carnivores. Human teeth are short and flat for chewing fibrous food. The liver of a carnivore can detoxify the excess vitamin A absorbed from a meat-based diet. The human liver cannot exceed vitamin A.
It is unnecessary to take an animal’s life when vegetarian options are available. In the US about 35 million cows, 115 million pigs and 9 billion birds are killed for food each year. These animals should not have to die to satisfy an unnecessary dietary preference.
On the other hand, many opponents of a vegetarian diet say that moderate meat consumption is healthy, humane and that producing vegetables causes many of the same environmental problems as producing meat.
Eating meat is not cruel or unethical. Every organism on earth dies, at some point, so others can live. There is nothing wrong with this cycle; it is how nature works. Humans have been eating meat in their ancestral diet provided a dense form of nutrients and protein that, when combined with high-calorie low nutrient carbohydrates such as roots, allowed us to develop our large brains and intelligence.
Meat is the most convenient protein sources since it provides all 10 essential proteins (amino acids), as well as essential nutrients such as iron, zinc and the B vitamins, in one serving. Most individual plant foods do not provide adequate levels of all 100 essential proteins in a single serving.
In my opinion, meat eaters don’t need to feel guilty. Everything we consume, including vegetables or meat has environmental, ethical and health consequences.

37.    The proponents of vegetarianism believe that ….
A.       Moderate meat consumption is healthful
B.       Killing animals for food is cruel and unethical
C.       Animals can only be killed in an appropriate way
D.       The liver of a carnivore cannot detoxify excessive vitamin A
E.        Humans teeth cannot process fibrous food

38.    All in all, the writer seems to disagree with the arguments stated by....
A.       The US Department of Agriculture
B.       Proponents of vegetarianism
C.       Opponents of vegetarianism
D.       Animal lovers
E.        Vegetable eaters


39.    The sixth paragraph is an argument ….
A.       Against animal killing for food
B.       For our ancestor’s diet
C.       For meat consumption
D.       For the vegetarianism
E.        Against the vegetarianism

40.    ” Eating meat is not cruel...”
The underlined word can be replaced by ….
A.       Inhumane
B.       Fierce
C.       Bad
D.       Calm
E.        violent


A.      SOAL URAIAN

Read the following text to answer the question no 41 and 42!
Once there was a farmer from Laos. Every morning and every evening, he ploughed his field with his buffalo.
One day, a tiger saw a mouse deer and a cockerel walking together to meet a snail. On their way, they saw the farmer and the buffalo working in the field. The tiger said to the mouse deer and the cockerel, “I wonder how stupid the buffalo is. He lets himself being ruled by the small animal.” “You are right. The big animal is really stupid. I’m sure he knows very well that the small animal has killed my brothers and sisters for their meals”, said the cockerel. “Well, if it were true, the small animal must be.heartless one. I think you’d better ask the big animal, Tiger” said the mouse deer.
After the man went home, the tiger spoke to the buffalo, “You are so big and strong. Why do you do everything the man tells you?” The buffalo answered, “Oh the man is very intelligent.” The tiger asked, “Can you tell me how intelligent he is?” “No, I can’t tell you,” said the buffalo, “but you can ask him”.
So the next day the tiger said to the man, Can I see your intelligence?” But the man answered, “It’s at home.” “Can you go and get it?” asked the tiger. “Yes,” said the man, “but I’m afraid you will kill my buffalo when I’m gone. Can I tie you on a tree?”After the man tied the tiger on the tree, he didn’t go home to get his intelligence. He took his plough and hit tiger. Then he said,”Now, you know about my intelligence even if you haven’t seen it”

41.    Why did the farmer hit the tiger in the end of the story?

42.    “Can you tell me how intelligent he is?” (paragraph 3)
The underlined word has the same meaning as ....

43.    Arrange these sentences below in good order

How to clean the refrigerator
a.         Remove all other food stuff and place on your kitchen counter or in cardboard boxes.
b.        Either turn the temperature control or unplug the electricity to the refrigerator
c.         Never scrape or job at the ice with sharp instrument. You may cause serious damage to the freezing unit. Allow it to melt.
d.        Either put a flat pan under the freezer to catch the drips or put a large towel in the bottom of the refrigerator.
e.         Remove all frozen foods and ice cubes trays. If you have a second refrigerator, use it to temporary store these items. If not, put the food in a cardboard box and cover it with newspaper dump the ice cubes.

Gorilla

Although gorillas look ferocious, they are really rather quiet apes. They live in family groups in the groups in the thickest part of the jungles.
A gorilla’s feet, hands and wrinkled face are bared and blacked. His fur may be short or long, depending on where he lives.
 The short- haired gorilla lives in the hot, dump, tropical forests of western Africa and the long-haired gorilla lives in the color air in the high mountains of central Africa.
A gorilla’s arms are so long: they almost touch the ground, even when he is standing up!
 Some wild mountain gorillas weight as much as you, your father and your mother all weight together.
At   night the father gorilla sleeps on the ground. But the mother and the baby gorillas sleep in big nests of stick and leave on the ground, or in the lower branches of trees, where they are safer from prowling animals.

44.    What is the generic structure of the text above?

45.    Rearrange the following sentences to form a meaningful paragraph!
1.        He won his first tournament just days before his 18th birthday.
2.        Bjorn Rune Borg was born on June, 1956 in Stockholm, Sweden.
3.        He dropped out of school to devote himself to training fulltime when he was 13 years Old.
4.        At the age of 11, he won his first tennis tournament.
5.        Borg qualified for the Swedish Davis up tea, at age 15 and won both of his single matches.

  
A.   Kunci Jawaban Soal PG

No Soal
Kunci
No Soal
Kunci
No Soal
Kunci
11
B
21
C
31
C
12
E
22
C
32
E
13
E
23
D
33
B
14
A
24
C
34
A
15
A
25
E
35
B
16
B
26
A
36
B
17
E
27
C
37
B
18
E
28
E
38
C
19
B
29
C
39
C
20
B
30
B
40
A

B.   PedomanPenskoranSoalUraian

No
UraianJawaban/Kata Kunci
Skor
41
a.  Mampu  menentukan informasi tertentu
to show the tiger his intelligence
6

b. Tidak mampu menentukan informasi  tertentu
0

Jumlah
6
42
a.   Mampu menyimpulkan makna kata
/ smart/clever
5

b. Tidak mampu menyimpulkan makna kata
0

Jumlah
5



43
a. Mampu menyusun kalimat dalam bentuk susunan/cara yang benarE-A-B-C-D
4

b. Tidak mampu menyusun kalimat dalam bentuk susunan/cara yang benar
0

Jumlah
4



44
a. Mampu menentukan bagian-bagian struktur text sesuai generic structure pada text report/1. General classification 2. Description
6

b. Tidak mampu menentukan bagian-bagian struktur text sesuai generic structure pada text report
0

Jumlah
6



45
a.  Mampu menentukan susunan kalimat  yang benar pada bagian paragraf yang disusun acak / 2-4-3-5-1
4

b. Tidak mampu menentukan susunan kalimat  yang benar pada bagian paragraf yang disusun acak
0

Jumlah
4

Total
25

BERITA LENGKAP DI HALAMAN BERIKUTNYA

Halaman Berikutnya